Türkiye‘de girişimci potansiyeli aslında oldukça fazla. Çünkü millet olarak yeni bir şeyler üretmek yerine ihtiyaçlar doğrultusunda farklı konseptler üretmekte üstümüze yok. Başımız sıkışınca inanılmaz çözümler üretebiliyoruz.
Bu kadar zeki ve ihtiyaçlara yönelik yeni şeyler üretmeye meraklı bir millet olarak hala dünyada bilinen bir markamız ve kuruluşumuz yok. Bu biraz acı.
Aslında genel olarak baktığımız zaman dünyaya kendini ispatlamış çoğu markanın başarısında Türklerin rolleride var. Buna genel olarak “beyin göçü” diyoruz. Bu bir gerçek. Birazda acı bir durum.
Birçok başarılı bir proje ve insanlarımız yurt dışı sermayeleri tarafından keşfediliyor ve onlara hizmet verilmek üzere yurt dışına çıkarılıyor. Bunun temel sebebi ise Türkiye’deki çoğu girişimci ve yatırımcı olaya düz kontak mı bakıyorlar, projelerin üzerine çok düşmüyorlar mı ya da danışmanlar mı dikkatsiz bilmiyorum ama sonuç itibari ile Türkiye olarak bizim sınırlarımız içinden çıkan çoğu projelere yeterince ve gerektiğince değer vermiyoruz.
Güzel bir projeniz varsa ya sermayeniz olmuş olacak ya da büyük firmalarda dayılarınızın varsa bir girişimde bulunacaksınız. Fazlasıyla acınası bir durum.
Benim harika bir projesi olduğunu düşünenlere bir kaç tavsiyem olacak;
- Projeni çok iyi pazarla (sunum, rapor, içerik ve gelecek planlaması)
- Asla vazgeçme!
- Çevrendeki insanlara anlat ve fikirlerini al.
- Olumsuz yorumlara dayanarak sakın vazgeçme!
- Elinde somut verileri oluştur ve tutmaya bak.
- Hatalar ve eksiklerin seni etkilemesine izin verme kesinlikle vazgeçme!
- Yatırımcı ve melek girişimcilere ulaşmaya çalış.
- Yatırımcı bulamadığın zaman projene daha fazla yoğunlaş ve vazgeçme!
- Projen üzerinde sürekli testler ve denemeler yap.
- Kendi yeteneğinin yetmediği zamanlarda bir kurucu ortak bulmaya çalış. (kağıt üzerinde anlaşmalar yap.)
- Bir anda bir çok platform ve alana yaymaya çalışma. Öncelik alanları belirle ve biri üzerine yoğunlaş.
- Sakın vazgeçme!
- Asla vazgeçme!
- Pes etme!
- Vazgeçme!
Çoğu proje sahipleri kendilerini karşılaştıkları ilk olumsuz durumda vazgeçip projelerini çöpe atıyorlar. En büyük hata! Eğer gerçekten her kesimin veya hitap ettiği kitlenin ihtiyaçlarını karşılayacağını düşünüyorsan kesinlikle vazgeçme! Çünkü sen vazgeçtiğin zaman bir başkası onu mutlaka yapacaktır. O zamanda uzaktan yapanları izleyerek kahrolursun.
Emin ol sabrettiğin zaman ve projene güvendiğin zaman hiç beklediğin bir anda o projeyi belki dünyaya tanıtıyor olabilirsin. Özgüven ve motivasyonunu asla kaybetme. Sıfırdan başlayıp hedeflediği yerlere gelen kişileri araştır ve onları yakından takip et ve önerilerini dikkate al.
Güzel tavsiyeler ve öneri sürekli takip etmek için benimde yakından takip ettiğim Girişimci Adam Facebook, Twitter ve Instagram sayfalarını takip edebilirsin. Orada bizler için harika tavsiyeler yer alıyor.